In cat timp fierbe un ou? Si care e diferența între conopida si morcov in aceeași oala? Sunt întrebări exientiale pentru un filosof. Cultura inseamna toate aceste lucruri luate împreuna. Sa cultivi spiritul fara a cultiva o roșie, fara a altoi un copac, fara a îngriji un trandafir e o mare barbarie. Cuptorul cu microunde mi-a răpit tot timpul. In jurnalele Filosofilor se vorbește mai mult de mancare si mai putin despre idei. Sunt un om incult.
Depinde la ce te raportezi. In apa care a inceput sa fiarba conopida se scufunda si se fierbe un minut. Daca o fierbi mai mult...nu mai e conopida, e altceva.
RăspundețiȘtergereLa fel si oul. Daca il pui cand fierbe apa si il vrei moale doua minute sunt indeajuns.
La morcov pentru sote depinde de soi. Cei rotunzi in varf si luciosi sunt mult mai dulci si fierb 10 minute. La fel, cand fierbe apa se scufunda.
Asta daca nu ai dispozitiv de aburi. Atunci totul e programat.
Cred ca voiam sa zic păstrânac dar nu sunt sigur ca fac diferența. E un morcov mai alb. Dar ini place mai mult.
RăspundețiȘtergereChiar 2 minute dar as fi vrut putina zeama. Si daca il bag direct in apa nu se sparge?
RăspundețiȘtergereAs mânca o ciorba de stevie cu smântână. Sau o mancare de praz. Limba cu măsline. Ii dar asta e deja Dr in bucătărie.
RăspundețiȘtergereMancare de praz: prazul de taie spre radacina alba rondele cat degetelul de groase, spre varf unde e partea verde se taie tije de 7-10 cm. Se taie foarte marunt multa ceapa (trei-patru cepe), ardei rosu dulce crud cubulete mici, trei morcovi ronele. Se aleg cateva feluri de masline, preferabil cele astringente. Mai e nevoie de doua lingurite de boua dulce. Si o cutie rosii cubulete. Plus cateva linguri (cam zece in total) ulei masline. Se face preferabil in cratita din fonta, tuci. Se abureste putin in uleiul de masline ceapa, apoi ardeiul, apoi morcovii. Apoi se pune prazul, sare, piper. Se abureste si el putin amestecand usor; se mai completeaza cu ulei masline daca ceapa l-a mancat. Apoi boiaua dulce, apoi maslinele si la sfarsit rosiile. Se pune capacul si se fierbe la foc mic. Daca rosiile ajung in treimea prazului e ok. Daca nu, se completeaza putin cu apa. Se mai rasfira cu oliviera un fir de ulei. Depinde cat de matur e prazul, in general fierbe 15 minute. Se poate pune marar uscat sau crud. Sau cimbru. Sau patrunjel. Depunde de gust. Timpul dr preparare e maximum 30 minute. La sfarsit dupa ce s-a racit se poate stoarce in el putina lamaie. Sau chiar felii curatate de coaja se pot fierbe
RăspundețiȘtergereO da asa imi place mie. Exact asa fac eu mâncarea de praz. Singura mancare la care ma pricep. Acu astept niște cartofi Copti sa iasă din cuptor. Cu unt si sare.
RăspundețiȘtergere